Bewegen loont!

Bewegen helpt tegen Corona! De overheid wil de 1,5mtr vastleggen in de wet. Maar is het niet veel effectiever om beweegnormen vast te gaan leggen in de wet. Hier is veel meer gezondheidswinst te halen.

De specialist aan het woord:
Neurowetenschapper Erik Scherder zegt daar het volgende over:
“De overheid moet veel meer inzetten op een actieve leefstijl voor iedereen. Op die manier bouwt ze aan structurele versterking van ons immuunsysteem, wat van levensbelang is”.

Tegenstrijdigheden:
De hersenprofessor wijst op een merkwaardige paradox. Want waar mensen de afgelopen maanden enerzijds gewaarschuwd werden voor het coronavirus en gemaand werden zoveel mogelijk thuis te blijven, dreigt daardoor een tekort aan beweging. En dat heeft desastreuze gevolgen voor de gezondheid. Ons immuunsysteem verslechtert waardoor het risico op luchtweginfecties toeneemt.

Wetenschappelijke onderbouwing:
Scherder wijst op studies uit 2012 waaruit bleek dat er per jaar wereldwijd 5,3 miljoen mensen overlijden aan ziekten die gerelateerd zijn aan lichamelijke inactiviteit: diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten. ,,In 2019 werd het beeld weer bevestigd. Het gaat om dezelfde groep mensen die nu het meest kwetsbaar zijn voor de complicaties van Covid-19.’’

De focus van de overheid bij de huidige pandemie moet daarom liggen op het bevorderen van een actieve leefstijl voor iedereen. Samen met onder meer Joop Alberda presenteerde Scherder eind april een pamflet voor een ‘deltaplan voor meer bewegen’.

De vijf beweegtips van Scherder:
1 Werk aan je uithoudingsvermogen. Dan doet je hart het beter en je hersenen krijgen meer bloed.
2 Doe twee keer per week oefeningen voor de spierkracht. Maak diepe kniebuigingen (squat)
3 Train je balans
4 Doe dit elke dag
5 Doe het 30 minuten

NNGB
En laat dit nou net de inhoud van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen zijn. Beschreven door dr. Scherder klinkt het toch net wat fijner.

Wil je de volgende verwonderbron meteen in je mailbox schrijf je in via deze link.

Volg je mij al via Linkedin?

Wil je ook kennismaken met Physical Empowerment?
Check hier de trajecten die je leven kunnen veranderen.

Of neem contact op via 0612535743.
Direct een email versturen is de snelste weg.

Of vul het contactformulier in.

Volg ons op Facebook.