Fabels over het eten

Praat met je vrienden over het eten en iedereen blijkt een eetgoeroe te zijn. Bakerpraat over voeding hoor je te kust en te keur. Maar wat als je echt serieus met je voeding om wilt gaan? Natuurlijk weet iedereen dat vaste vetten slechter zijn dan vloeibare vetten. Maar weet jij dat light chips wel calorieën bevatten? Of dat je best diepvries groente kunt klaarmaken en dan toch genoeg vitamines binnenkrijgt?

Ik spreek Janine van den Biezenbos, Sportdiëtist en de foodconsultant van EPTC. Zij heeft de kennis en kunde in huis om ons mee te nemen in de fabels in eetland. Laten we een aantal stellingen erbij pakken.

Diepvriesgroenten zijn een gezond alternatief voor verse groenten
Waar! Diepvriesgroenten kunnen net zo veel vitamines bevatten als verse groenten en zijn dus een goed alternatief voor verse groenten. Bijkomend voordeel is dat als je groente in de diepvries hebt, deze niet snel bederven en je dus ook niet misgrijpt.

Om af te vallen, is het beter om vruchtensap te drinken dan frisdrank
Niet waar! Ook vruchtensappen bevatten calorieën. De hoeveelheid calorieën is vergelijkbaar met de hoeveelheid calorieën in frisdrank. Als je wilt afvallen is het dus beter om niet te veel van deze dranken te gebruiken. Je kunt dan beter kiezen voor caloriearme dranken, zoals: water, thee of koffie zonder suiker of light frisdrank.

Lightproducten leveren geen calorieën
Dit is niet altijd waar. Lightproducten bevatten 30% minder vet, suiker of calorieën dan gewone producten, maar ze zijn zeker niet altijd vetvrij of caloriearm. Vaak gaat het om voedingsmiddelen die van nature heel veel vet bevatten zoals light chips, light kaas, light salami. Daar moet je dus ook in de light-vorm geen grote hoeveelheden van eten. Het gevaar is dat je, onder het motto ‘light maakt niet dik, dus ik eet gewoon de hele zak chips leeg’ alsnog veel binnen krijgt. Dan heeft light dus geen zin meer.

Vloeibare bakproducten zijn beter dan harde, zoals margarine en boter
Waar! De vloeibare bakproducten bevatten meer onverzadigde vetten. Deze zijn minder slecht voor hart en bloedvaten dan verzadigde vetten.

Tijdens het sporten moet een energierijke sportdrank gedronken worden
 Niet waar! Een doorsneesporter die een normaal voedingspatroon heeft, krijgt voldoende energie en mineralen binnen. Extra energie in de vorm van een sportdrank is dus niet nodig. Een energiedrank levert dan alleen maar extra calorieën.

Bakken in olijfolie is minder vet dan bakken in margarine
Niet waar! Olijfolie is net zo vet als margarine. Olijfolie is wel, net als alle andere oliesoorten, rijk aan onverzadigd vet, het gezonde vet. Maar levert net zo veel calorieën als margarine en boter.

Om een saucijzenbroodje te compenseren moet ik ruim 1 uur wandelen
Waar! Een saucijzenbroodje bevat 270 calorieën. Met stevig wandelen verbrand je 250 kcal per uur, dus heb je in 65 minuten het saucijzenbroodje verbrand. Wanneer je op een rustiger tempo wandelt, heb je zelfs 1,5 uur nodig om het broodje te verbranden.

Als je dagelijks 200 kcal meer eet dan je verbruikt, dan kom je 10 kg per jaar aan
Waar! Als je 3500 kcal per week meer eet dan je verbruikt, dan kom je 0,5 kilo per week aan. Voor afvallen geldt overigens hetzelfde: als je per week 3500 kcal minder eet dan je verbruikt, dan val je iedere week 0,5 kilo af.

Citroensap op de nuchtere maag stimuleert het vermageringsproces
Niet waar! Citroensap breekt geen vet af, zoals wel eens wordt beweerd.

Door veel water te drinken val je sneller af
Niet waar! Door water te drinken kan je niet afvallen. Het is echter wel goed om voldoende water te drinken wanneer je aan het afvallen bent. Wanneer je lichaamsvet afbreekt, komen er namelijk afvalstoffen vrij. Water helpt om deze afvalstoffen af te voeren. Daarnaast is het zo dat een vochttekort een hongergevoel kan veroorzaken. De hersenen kunnen namelijk moeilijk onderscheid maken tussen ‘honger’ en ‘dorst’. Je denkt dat je honger hebt, terwijl je eigenlijk behoefte hebt aan vocht.

Je maag krimpt als je minder eet
Niet waar! Bijna iedereen gelooft deze fabel. Terwijl je maag als je volwassen bent, altijd ongeveer even groot blijft. Het is wel zo dat als je minder eet, je lichaam hieraan gewend raakt. Hierdoor heb je minder snel honger.

En, hoeveel fabels zijn er bij jou omgevallen? Met deze informatie kun je weer een stap zetten om betere keuzes te maken in je eetgedrag. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact op nemen met Janine via https://www.dietistvdb.nl/ of via het contactformulier.

Wil je de volgende verwonderbron meteen in je mailbox schrijf je in via deze link.

Volg je mij al via Linkedin?

Wil je ook kennismaken met Physical Empowerment?
Check hier de trajecten die je leven kunnen veranderen.

Of neem contact op via 0612535743.
Direct een email versturen is de snelste weg.

Of vul het contactformulier in.

Volg ons op Facebook.